Tapenade en Chutney

Tapenade is een saus die voorsprong gemaakt werd in de Provence van olijven en kappertjes. Het woord tapenade komt van tapeno het woord voor kappertje in de Provence. Het oorspronkelijke recept stamt uit 1895 en werd bedacht door meneer Meynier uit Marseille. Tegenwoordig worden veel smeersels voor op een broodje tapenade genoemd. Ze zijn het misschien niet maar lekker zijn ze wel.

Chutney komt van oorsprong uit India en Pakistan. Deze smaakmaker wordt gemaakt van groente of fruit en allerlei verschillende specerijen en azijn. De specerijen zijn vaak gember, tamarinde, mosterdzaad en peper. Tegenwoordig wordt chutney overal gemaakt en vaak gegeten bij vleesgerechten.

Italië

Hoewel tapenade dus van oorsprong Frans is denk je toch bij het woord in de eerste plaats , aan Italië. Uit Italië komt een mooie assortiment tapenades met truffel, tomaat of olijven. Verder een mooie pesto en bruschetta. Ook geweldig is deze tapenade uit Sicilië. De meeste gemaakt met vis en met de geweldige smaak die hoort bij dit eiland.

Nederland

In het Twentse dorp Zenderen woont Caatje. Zij maakt de heerlijkste jams, tapenades en spreads. Een aantal van haar tapenades vindt u in onze winkel. De courgette en walnoottapenade zijn echte aanraders net als de gemberspread.

Chutney

De meeste chutney in Nederland wordt gemaakt in Engeland en aangezien wij geen Engelse producten in ons assortiment hebben vallen die voor ons af. De chutney en verwante producten die wij hebben komen uit Zuid-Limburg uit het dorpje Eys. Daar zit het bedrijf Eyserhalte en daar maken ze onder andere mangochutney, piccalilly en andere smaakmakers.