Bier

Bier is na water misschien wel de oudste drank ter wereld. Al in 5000 voor Christus werd er in Mesopotamië bier gemaakt. In de Middeleeuwen was het een echte volksdrank. Omdat het water in de steden sterk vervuild was dronk iedereen het, gemiddeld 300 liter per persoon. Men dronk toen veel dunnebier met een laag alcohol percentage. Bier wordt gemaakt met gerstmout, water en hop. Afhankelijk van het soort hop, de wijze van brouwen en eventuele kruiden en vruchten die worden toegevoegd ontstaan er verschillende smaken. Het Bouwhuis heeft een aantal bijzondere soorten bier die je nergens anders in Deventer vindt. Hieronder noemen we een paar maar lang niet alles.

Streekbier

In onze winkel verkopen wij een flink aantal soorten bier. Het lukt niet om hier alles te noemen omdat het er teveel zijn daarnaast wisselt het assortiment nogal eens. Wel hebben we altijd een aantal soorten uit deze streek in de winkel. De bekendste is het Davo bier hier uit Deventer.

Denemarken

Hornbeer is een kleine brouwer in Kirke Hyllinge op het Deense eiland Seeland. Sinds 2008 brouwen Gunhild en Jorgen Fogh Rasmussen hier heel bijzonder bier. Ze hebben met hun bier al heel wat prijzen in de wacht gesleept. Hun assortiment bestaat uit wel 30 bieren. Die hebben wij niet allemaal maar een aantal goede soorten wel. Extra aandacht voor de etiketten. Die zijn ontworpen met bestaande schilderijen want naast een brouwerij hebben ze ook een galerie.

Noorwegen

Het bier van Nøgne Ø wordt wereldwijd gewaardeerd. Nøgne Ø is de grootste microbrouwer van Noorwegen. Het bier wordt op ambachtelijke wijze gemaakt in Grimstad een plaats in het zuiden van Noorwegen. Met een flink assortiment aan soorten is er voor iedereen wat. Wij hebben meestal een stuk of 5 soorten in de winkel.

IJsland

Ook in IJsland wordt bier gebrouwen en nog goed bier ook. In Reykjavik zit de brouwerij Borg Brughus. Daar brouwen drie Vikingen sinds 2010 een enorme variatie aan bieren. Met dit bier hebben ze al flink wat prijzen in de wacht gesleept. De bieren zijn vernoemd naar figuren uit de Noordse mythologie of andere verhalen. Zo hebben Surtur, een stout vernoemd naar de vuurreus die met een vlammend zwaard de onderwereld bewaakt.

Italië

Hoewel bier misschien niet het eerste is waar je aan denkt bij Italië wordt er toch flink wat bier gebrouwen. Iedere pizzeria heeft wel de bekende soorten maar er zijn ook een flink aantal microbrouwers. Een van hen is Brewfist. Brewfist is gevestigd in Codogno is Lombardije. Ze maken een flink aantal bijzondere bieren voor de geoefende en de beginnende bier drinker.