Bier

Bier is na water misschien wel de oudste drank ter wereld. Al in 5000 voor Christus werd er in Mesopotamiƫ bier gemaakt. In de Middeleeuwen was het een echte volksdrank. Omdat het water in de steden sterk vervuild was dronk iedereen het, gemiddeld 300 liter per persoon. Men dronk toen veel dunnebier met een laag alcohol percentage. Bier wordt gemaakt met gerstmout, water en hop. Afhankelijk van het soort hop, de wijze van brouwen en eventuele kruiden en vruchten die worden toegevoegd ontstaan er verschillende smaken. Het Bouwhuis heeft een aantal bijzondere soorten bier die je nergens anders in Deventer vindt. Hieronder noemen we een paar maar lang niet alles.

Streekbier

In onze winkel verkopen wij een flink aantal soorten bier. Het lukt niet om hier alles te noemen omdat het er teveel zijn daarnaast wisselt het assortiment nogal eens. Wel hebben we altijd een aantal soorten uit deze streek in de winkel. De bekendste is het Davo bier hier uit Deventer.

Denemarken

Hornbeer is een kleine brouwer in Kirke Hyllinge op het Deense eiland Seeland. Sinds 2008 brouwen Gunhild en Jorgen Fogh Rasmussen hier heel bijzonder bier. Ze hebben met hun bier al heel wat prijzen in de wacht gesleept. Hun assortiment bestaat uit wel 30 bieren. Die hebben wij niet allemaal maar een aantal goede soorten wel. Extra aandacht voor de etiketten. Die zijn ontworpen met bestaande schilderijen want naast een brouwerij hebben ze ook een galerie.

Griekenland

Het bier van Septem wordt gebrouwen door Sofoklis Panagiotou op het eiland Evia. Sinds 2009 worden in deze microbrouwerij de heerlijkste bieren gemaakt. Hij brouwt 8 verschillende soorten bier. Voor iedere dag 1 en de achtste is omdat God op de achtste dag het bier geschapen heeft. U mag er van denken wat u wilt maar geniet vooral van dit bijzondere bier.

IJsland

Ook in IJsland wordt bier gebrouwen en nog goed bier ook. In Reykjavik zit de brouwerij Borg Brughus. Daar brouwen drie Vikingen sinds 2010 een enorme variatie aan bieren. Met dit bier hebben ze al flink wat prijzen in de wacht gesleept. De bieren zijn vernoemd naar figuren uit de Noordse mythologie of andere verhalen. Zo hebben Surtur, een stout vernoemd naar de vuurreus die met een vlammend zwaard de onderwereld bewaakt.

Zwisterland

Ons Zwitserse bier is van de Brasserie Trois Dames. Deze brouwerij is gevestigd in Saint Croix in het Franse deel van Zwitserland. Deze groep fanaten maakte al heel wat prijs winnende bieren. Ze zijn daarmee eigenlijk een beetje de grondleggers van de huidige hype aan microbrouwers. Heel wat succesvolle brouwers zijn hier in de leer geweest.