Bier

Bier is na water misschien wel de oudste drank ter wereld. Al in 5000 voor Christus werd er in Mesopotamië bier gemaakt. In de Middeleeuwen was het een echte volksdrank. Omdat het water in de steden sterk vervuild was dronk iedereen het, gemiddeld 300 liter per persoon. Men dronk toen veel dunnebier met een laag alcohol percentage. Bier wordt gemaakt met gerstmout, water en hop. Afhankelijk van het soort hop, de wijze van brouwen en eventuele kruiden en vruchten die worden toegevoegd ontstaan er verschillende smaken. Het Bouwhuis heeft een aantal bijzondere soorten bier die je nergens anders in Deventer vindt. Bij de selectie van het bier maken we gebruik van Untapped om te kijken welk bier het hoogst gewaardeerd wordt. We werken samen met een paar importeurs en zoeken steeds het nieuwste en vooral het meest bijzondere uit. We hebben uiteraard IPA’s, stouts, sour ale en de bekendere soorten zoals triple en blond. Vast in het assortiment zijn de bieren van Sion en Alderbastend, twee lokale brouwers. Voor de rest wisselt het assortiment voortdurend.

Sour

De oorsprong van zuur bier ligt in België. Daar wordt al eeuwen zuur bier gebrouwen met Lambiek, Geuze en Kriek als bekendste. In de sours zijn eindeloos veel varianten mogelijk door te variëren in hop en gist soorten, het toevoegen van fruit of te werken met spontane vergisting. Er zijn een aantal brouwers die zich gespecialiseerd hebben in sours, zoals Kemker in Duitsland en The Holy Goat in Schotland. Sour moet je wel leren drinken. Het is daarom aan te raden om te beginnen met een licht zuur bier en dan op te bouwen. Wij hebben van een aantal brouwers sours in huis.

Indian Pale Ale

Een bier soort die de laatste jaren behoorlijk populair is geworden is Indian Pale Ale (IPA). Dit bier stamt van oorsprong uit Engeland en werd gebrouwen voor de Indiase markt. Omdat het bier over lange afstand vervoert moest worden werd er extra hop in gedaan omdat de bewaarbaarheid verbeterd. Hop geeft echter ook de bitterheid aan het bier. Vandaar dat IPA’s vaak een meer bittere smaak hebben. Binnen de IPA’s heb je dan nog weer heel veel varianten. New England IPA, Double IPA, Dry hopped IPA etc. Wij proberen altijd de best gewaardeerde IPA’s in de kast te hebben dus kom en vergelijk

Stout.

Stouts zijn bieren die gebrouwen zijn met gerookte mout. Dat zorgt er voor dat ze zwart van kleur zijn en een rokerige smaak hebben. Ik hou er van maar dat is niet iedereen gegeven. Stouts zijn over het algemeen vrij zwaar en zijn dus heel geschikt om een hele avond mee door te brengen. Bekende varianten van stouts zijn de pastry stout en de chocolate stout. Deze bieren zijn meestal wat zoeter en hebben een duidelijke chocolade of gebak smaak. De liefhebber loopt er mee weg hoewel sommige brouwers overdrijven. Ik wil graag even de aandacht vragen voor de barrel aged stouts. Deze zijn gerijpt in whiskey, rum of wijnvaten. Dit zijn vaak erg zware bieren, tot wel 15% alcohol. Wij proberen altijd een aantal verschillende barrel aged stouts in huis te hebben.