Zout, kruiden en andere smaakmakers

Eigenlijk is er niets normaler dan zout. Althans tegenwoordig. Er waren tijden dat zout zo duur was dat het als betaalmiddel werd gebruikt. Je hebt zout in vele variaties en kwaliteiten. Wij hebben zout van Zuidvenne in onze winkel. Zuidvenne is een jong bedrijf maar put uit een rijke traditie. Het zout komt uit Bretagne waar al eeuwen lang zout wordt gewonnen. Door de kleibodem van de zoutpannen waarin het zout wordt gewonnen bevat het zout veel meer mineralen dan gewoon zout. Ook dan het beroemde Himalayazout. Er zijn drie varianten, licht zilt zout, zeewierzout en gerookt zout. Behalve het Nederlandse zout hebben we ook zoutvlokken uit Cyprus. Zoutvlokken zijn behalve smaakmaker ook nog erg decoratief. We hebben ze in diverse smaken. Daarnaast hebben we ook zout met balsamicoazijn, met truffel en met rozenblaadjes.

Kruidenmengsels

Heeft u wel eens geprobeerd om Ras el Hanout te maken. Leuk om te doen maar veel werk, er gaan wel 15 verschillende kruiden in. U hoeft het ook helemaal niet zelf te doen. In onze winkel hebben we een flink aantal kruidenmengsels zoals Ras el Hanout, za’atar, pestokruiden en paellakruiden. Sommige zijn bedoeld om in gerechten te gebruiken anderen om op een broodje met olijfolie te doen.

Zwarte knoflook

Zwarte knoflook is knoflook die onder strikte omstandigheden enkele weken gefermenteerd is. Daardoor bevat het veel meer antioxidanten en is dus nog gezonder. Je gaat er ook minder van ruiken. Door de fermentatie wordt de smaak van normale knoflook aangevuld met de smaak van balsamico en krentjes. Veel topkoks zijn er gek op.

Saffraan

Het duurste kruid ter wereld wordt gemaakt in landen als Iran en Afghanistan door de meeldraden van een speciale krokus te drogen. Voor de productie van een kilo saffraan zijn 150.000 bloemen nodig. Saffraan heeft een licht bittere smaak met het aroma van honing. Het wordt ook gebruikt als kleurstof.

Paprikapoeder

Dat kent iedereen wel en het wordt veel gebruikt. Maar kent u gerookt paprikapoeder. Wij wel. Het wordt gemaakt in Spanje en is er in drie smaken: zoet, medium en hot.

Mosterd

Mosterd wordt gemaakt uit de gemalen mosterdzaden met azijn, zout en water. Er zijn tal van varianten. Iedere zichzelf respecterende stad heeft wel de echte ……. mosterd. Het zal wel. In Nederland wordt nauwelijks mosterd verbouwd. Onze mosterd wordt verbouwd in Harfsen op de boerderij Braakhekke. We hebben grove, fijne maar vooral de honing/dille mosterd is een gedicht.

Gedroogde paddenstoelen

Onmisbaar voor het maken van tal van stoofgerechten en risotto: gedroogde paddenstoelen. Bij het Bouwhuis hebben we eekhoorntjesbrood, cantharellen en doodstrompetten. Onze paddenstoelen komen uit Frankrijk, de Dordogne om precies te zijn en zijn biologisch.