Paté en rillette

Paté is een vleesgerecht waar lever in verwerkt wordt. Het is altijd een mengsel van lever met andere vleessoorten, vet en soms groenten. Dit wordt allemaal gemalen en gemengd en dan meestal in de oven au-bain-marie gegaard. Er bestaat niet een eenduidig recept voor paté omdat het van allerlei soorten lever gemaakt wordt. Rillette daar in tegen bevat geen lever. Het is meestal varkensvlees maar kan ook van andere soorten vlees gemaakt worden. Het vlees wordt in stukjes gesneden en dan langzaam in zijn eigen vet gegaard. Daardoor ontstaat een smeersel voor op brood of toast.

De paté en rillette die wij hebben komt uit Chambord in Midden-Frankrijk. Ze worden daar gemaakt door Julien Quensneau en zijn vrouw. Ze maken hun producten helemaal biologisch met wild, gevogelte en vis uit de directe omgeving. Eerlijk en heerlijk. We hebben een flink aantal soorten in onze winkel. Uiteraard met eend, fazant  en wildzwijn

In Nederland eten we niet veel zoetwatervis. En dat is best jammer want het is hartstikke lekker. Het Bouwhuis heeft van dezelfde producent als de paté een aantal smaken visrillette. Onder andere zalm, paling, snoekbaars en forel. Wat een boer niet kent leert hij hier eten.

Foie gras

Lang hebben we nagedacht over de vraag of we wel of niet foie gras in ons assortiment zouden opnemen want het is een product waar veel discussie over is. Toen we deze foie gras tegen kwamen waren we om. In Frankrijk is hij overladen met prijzen vanwege de smaak en vanwege de manier waarop hij gemaakt is. Hij is gemaakt van eendenlever en 100% biologisch. De dieren hebben geen dwangvoeding gehad.

Confit de Canard en Caussolet

Confit de Canard is heel langzaam op een lage temperatuur gegaarde eendenbout. Meestal worden ze gegaard in ganzenvet. Het is een traditionele Franse manier van conserveren. Tegenwoordig wordt confit de canard meestal in blik verkocht. U kunt de confit opwarmen in de oven of bakken in een koekenpan. Het vet dat over blijft kunt u gebruiken om aardappeltjes in het bakken.

Een caussolet is een aardenwerken schaal met deksel. In Frankrijk worden ze gebruikt om gerechten in te stoven vergelijkbaar met de tajine uit Noord-Afrika. Aan de naam van de schaal danken de gerechten hun naam. Meestal is een caussolet een vleesgerecht met witte bonen. Wij hebben een aantal soorten in ons assortiment.