Olijfolie

Olijfolie is de olie die wordt geperst uit de vruchten van de olijfboom. Het wordt al 4000 jaar gebruikt in de keuken maar ook in cosmetica en lampolie. De beste olijfolie wordt verkregen door koude mechanische persing en bevat minder dan 0,8% oliezuur. Deze olie wordt extra vierge genoemd. Al onze olie is van die kwaliteit. Olijfolie bevat veel onverzadigde verzuren en antioxidanten en is dus heel gezond. Olijfolie moet het liefst donker en niet te warm bewaard worden.

Griekenland

In Deventer zit een goede importeur van olijfolie, Lados. Van hem hebben wij een geweldige biologische olijfolie in ons assortiment. Kruidig van smaak en met een beetje pit. Verder hebben wij van hem een limited edition olijfolie van een enorme kwaliteit. Zolang de voorraad strekt. De olie van Lados komt uit de Peloponnesos. Behalve deze olie hebben we ook nog een biologische van Lesbos geïmporteerd door “De Groene Griek”.

Kreta

Op het eiland Kreta wordt door de familie Gkazas, op hun eigen bedrijf deze olijfolie gemaakt. Ze plukken, persen en bottelen de olie zelf. Hij heeft een hele zachte smaak en is geschikt voor salades en om te koken.

Spanje en Portugal

Uit beide landen hebben wij een aantal soorten olijfolie. Sommige biologisch, andere niet. De Portugese olijfolie is over het algemeen wat pittiger dan de Spaanse.

Italië

Wie olijfolie zegt, zegt Italië, althans tot voor kort. Door een bacterieziekte zijn veel bomen gesneuveld en maakt Italië veel minder olie dan vroeger. Iedere streek heeft zijn eigen bomen en zijn eigen specifieke smaak. De olie uit Sicilië is de meest pittige, die uit Abruzo wat fruitiger enzovoort. Wij hebben olie uit verschillende streken van Italië.

Gekruide olijfolie

Het Bouwhuis heeft ook een aantal gekruide olijfoliën. Zoals een olie met knoflook, truffel, basilicum enzovoort.