Cider

Cider is een drank die zich de laatste jaren in een toenemende populariteit mag verheugen. Cider wordt meestal gemaakt van appels maar soms ook van andere vruchten. Afhankelijk van het soort appels dat wordt gebruikt varieert de smaak van zoet tot droog. Nadat de appels zijn gemalen en geperst wordt het sap gefilterd en wordt gist toegevoegd om de suiker om te zetten in alcohol. Na de fermentatie ligt de cider vaak nog een aantal jaren in houten vaten te rijpen.

Cider uit Overijssel

Het Bouwhuis is de enige winkel in Deventer die echt goede cider verkoopt. Twee daarvan komen uit Overijssel. Dat zijn in de eerste plaats Iesselcider dat gemaakt wordt in de abdij Sion vlakbij de stad en El Cid. Deze cider, vernoemt naar een Spaanse vrijheidsstrijder, wordt gemaakt in Raalte.

Engeland

In Engeland wordt veel cider gemaakt. Een van de beste cidermakers van Engeland is Dunkerton uit Pembridge in Herefordshire. Ze maken al 35 jaar biologische cider van topkwaliteit waarmee ze op ciderfestivals al flink wat prijzen gewonnen hebben. Een aantal van hun beste ciders hebben wij in huis waaronder een perencider. Behalve Dunkerton hebben we ook cider van Cornish Orchards.

Frankrijk, Spanje, Ierland, Oostenrijk en Estland

Naast Engeland wordt er in een heel aantal Europese landen cider gemaakt. Een aantal van die cider hebben wij in huis. Allemaal biologisch en van de hoogste kwaliteit.